Har du allergi? Er dine gener de samme som symptomerne

0
1083

Vi allergikere kender det – næse og øjne løber, træthed, hovedpine, tværhed og i nogle tilfælde kløe. Hvis det er første gang, man oplever dette, er det dog ikke alle, der laver en forbindelse mellem disse symptomer og allergi. I teorien kan de nævnte symptomer jo skyldes en masse andet end bare allergi, hvorfor der er mange der går ubehandlet med disse gener i lang tid, fordi man ikke tænker over det, og derfor heller ikke søger hjælp.

Det er dog unødvendigt at gå med alle disse gener, der udover at være super irriterende også kan forværre søvn, humør og generelt velvære. Nedenfor vil jeg nemlig give dig et indblik i, hvordan du kan identificere, om du har allergi eller ej.

Hvis du imidlertid er ret sikker på, at du har allergi, kan det også være en ide at forsøge at tage nogle allergipiller og se, om de afhjælper symptomerne.
De der fungerer bedst for mig er Benadryl – Jeg køber mine Benadryl her. Der er en smule billigere end i håndkøb.

Symptomer

De helt typiske tegn og symptomer på allergi, er ikke eksklusive for allergi, og kan skyldes mange ting. Derfor er det en god ide, at du bliver testet for allergi, så du er sikker på, hvad der skyldes dine gener.

Der er to typer allergi: straksallergi og kontaktallergier

Straksallergi

Dækker over pollen-, støv- og kæledyrsallergi. Symptomerne er som udgangspunkt nedenstående.

  • Snue
  • Kløe i øjne
  • Ondt i hovedet
  • Slim i halsen
  • Kløe i gane og hals
  • Nyseture

Som udgangspunkt minder det meget om en forkølelsestilstand.

 

Kontaktallergi

Dækker over allergi for diverse kemiske stoffer. Dette kan omfatte parfume, konserveringsmidler, metaller osv. Symptomerne for dette vil typisk være eksemlignende tilstande, hvor der opstår et rødt kløende område på.

 

Hvad er allergi?

Det kan fremme forståelsen en god sjat, hvis vi lige kort ridser op, hvad allergi egentlig er.

I bund og grund er de gener du møder, når du har allergi dit immunforsvar, der reagerer unormalt eller for kraftigt på nogle ting, som i realiteten er ufarlige for kroppen, og som egentlig burde kunne tåles af din krop.

Disse ting kan være proteiner i pollen, dyrehår, støvmider eller mad. Eftersom din krop burde kunne tåle disse forskellige ting, er det faktisk dit immunforsvar, der foretager en fejlfortolkning, der resulterer i allergenerne.

 

Har jeg allergi?

Alt efter hvilken allergi, der er tale om, er der forskellige symptomer i spil. Så når du skal finde ud af, om du har allergi, er det en god ide at finde ud af, hvorfor du tror du har allergi først.

Hvis du for eksempel lægger mærke til, at du igennem hele sommerperioden oplever snue, som særligt tiltager, når du er udenfor eller i skoven, har du sandsynligvis pollenallergi. Det samme gælder støvallergi, som kan opstå, når du skifter sengetøj, gør rent eller på anden måde støder på større mængder støv.

Hvis du derimod har mistanke for allergi for madvarer, vil symptomerne typisk være anderledes. Tegnene herpå vil typisk være kløe i halsen, ondt i maven og døsighed.

Hernæst er der kontaktallergi. Det er de allergiske gener, man får fra for eksempel nikkel eller parfume, men kan også være farvestoffer, andre metaller eller konserveringsmidler.

Symptomerne her vil være typisk være kløe.

Fælles for alle disse forskellige gener er, at så snart du mistænker, at du har allergi for noget, og du ligeledes kan kryds referere mellem de nævnte symptomer og den givne ting, du tror du har allergi for, skal kontakte din læge. Din læge vil kunne foretage en test, som vil fastslå, om du har allergi eller ej.

Hvis du er nået så langt her, har du sandsynligvis allergi. I så fald er den bedste, billigste og nemmeste behandling allergipiller. Læs min fulde guide om allergipiller her.

Allergitest

Der er to måder, du typisk tjekkes for allergi hos din læge på; priktest og blodprøve.

Priktest

En priktest er den mest typiske måde at blive tjekket for allergier på.

Det foregår således, at din læge sætter en dråbe, der indeholder forskellige allergifremkaldene stoffer. Dette gøres med flere forskellige allergifremkaldende stoffer. Når alle dråberne er sat, vil der blive prikket et lille hul, Efter 10 minutter, vil man kunne se resultatet af testen, eftersom din hud nu vil have reageret på disse stoffer; og de dråber, der indeholder de stoffer, du er allergisk overfor, vil have fremkaldt en reaktion på din hud, der gør den er blevet rød og kløende.

En blodprøve foregår som normalvis, at din læge tapper noget blod fra dig, hvorefter lægen vil tage disse til analyse og vende tilbage til dig med svar på, om og i så fald, hvad du er allergisk overfor.

Denne side er anmeldt af: Peter Rasmussen Rating 10/10

Tidligere artikelDen fulde guide til dit valg af allergipiller (2020)
Næste artikelGuide til dit valg af næsespray mod allergi (2021)
Jeg hedder Anders, og jeg er multiallergikeren, der driver allergikerne.dk. Jeg generes - desværre - af utallige allergier og en umådelig trang til at dykke ned i rabbitholes. Den her kombination har drevet mig til at skaffe mig så meget information om mine allergier og behandlingerne af dem som overhovedet muligt. Efter jeg har brugt så meget tid på at læse, undersøge og afprøve diverse ting mht. mine allergier, tænkte jeg, at jeg havde dannet mig en masse erfaringer om allergier, som andre sikkert også kunne have gavn af. Derfor gav jeg mig i kast med at dele ud af mine erfaringer ved at oprette allergikerne.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her